Nagrade i priznanja

Vinistra

Vinistra logo

www.vinistra.com

Vinistra je međunarodna i regionalna smotra vina i vinarske opreme koja se svake godine tradicionalno održava u Poreču. Zbog sve većeg interesa sudionika na natjecateljskom i izlagačkom dijelu izložbe, ova izložba vina postala je mjesto okupljanja samo najboljih proizvođača vina i vinarske opreme. 

Iz tog razloga, izložba iz godine u godinu broji sve više posjetitelja koji mogu uživati u kušanju i istraživanju raznolikog vinskog svijeta Istre, a osim kvalitetnih vina, na Vinistri se ocjenjuju i nezaobilazna maslinova ulja i razne vrste rakija.

Decanter World Wine Awards

Decanter World Wine Awards logo

www.decanter.com

Decanter World Wine Awards (DWWA) najveće je i najutjecajnije svjetsko natjecanje vina pokrenuto 2004. godine u organizaciji britanskog magazina Decanter. 

U stručnom žiriju nalaze se samo priznati i vrhunski svjetski stručnjaci vina zbog čega je i DWWA na glasu kao jedan od najstrožih natjecanja u svijetu proizvođača vina. 

The International Wine Challenge

The International Wine Challenge

www.internationalwinechallenge.com

The International Wine Challenge (IWC) jedno je od najcjenjenijih vinskih natjecanja na kojem stručni ocjenjivači ocjenjuju svako vino na slijepo.

Da bi ocjena bila što preciznija, stručnjaci vino kušaju u tri odvojene prigode te u obzir uzimaju godinu berbe, stil i regiju iz koje vino dolazi. Bitno je spomenuti kako jedno vino kuša barem 10 različitih sudaca, pa nije čudo što ovo IWC natjecanje slovi kao jedno od najpreciznijih i najcjenjenijih svjetskih natjecanja vina.   

The Balkans International Wine Competiton

THE BALKANS INTERNATIONAL WINE COMPETITION

www.balkanswine.eu

The Balkans International Wine Competiton prvenstveno je međunarodno natjecanje za proizvođače vina s Balkanskog poluotoka, Crnomorske regije te Središnje i Istočne Europe. No uz njih na natjecanju mogu sudjelovati i proizvođači vina iz drugih vinskih regija. 

Natjecanje je po prvi puta održano 2012. godine te je od samog početka imalo dobar odaziv. Danas, pet godina kasnije, njegov značaj prepoznaje sve više balkanskih proizvođača vina i svjetskih poznavatelja vina koji svi od reda žele imati svoje mjesto u stručnom žiriju. 

Sam svjetski odaziv pokazuje kako balkanska vina polako, ali sigurno pronalaze svoje mjesto na vinskoj karti svijeta. 

Mundus Vini

Mundus Vini

www.meininger.de

Natjecanje Mundus Vini osnovano je od strane Meininger Verlag te se smatra jednim od prestižnijih međunarodnih natjecanja vina na području Njemačke. Cilj natjecanja je promovirati kvalitetu vina te potaknuti samu prodaju vina i pjenušca. 

Natjecanje se održava dva puta godišnje, a stručni žiri čine vrhunski enolozi, vinari, distributeri vina, sommelieri te stručni kušači vina.  Svaki od njih na slijepo degustira vino i pjenušce koje ocjenjuju u skladu s međunarodnih smjernicama utvrđenih od strane International Organisation of Vine and Wine (OIV).

The International Wine & Spirit Competition

IWSC Internation Wine & Spirit Competition

www.iwsc.net

The International Wine & Spirit Competition godišnje je natjecanje vina kojeg je 1969. godine osnovao njemačko-britanski enolog Anton Massel. U ovom natjecanju, vina se ne ocjenjuju samo na temelju organoleptičke procjene (izgled, boja, miris, tekstura i okus vina), već i na temelju kemijske analize vina.

Zanimljivo je spomenuti kako se proces ocjenjivanja vina odvija u dvije faze tijekom šestomjesečnog razdoblja. U prvoj fazi, stručni žiri na slijepo degustira sva vina (ponekad se radi i o 30.000 različitih vina podijeljenih u 1.500 kategorija), a u drugoj fazi vrše se detaljne kemijske analize vina od strane neovisnog laboratorija.  

Stručni žiri broji 250 članova od kojih su sve od reda svjetski kušači vina, proizvođači vina, sommelieri ili trgovački stručnjaci, a svaki ocjenjuje vino s obzirom na vlastito stručno područje. 

Guide Hachette des Vins

Le Guide Hachette Des Vins

www.hachette-vins.com

Guide Hachette des Vins najstariji je i najprodavaniji francuski vodič za kupovinu francuskih vina. Prvo izdanje objavljeno je davne 1985. godine te se smatra najvećim autoritetom i svojevrsnom biblijom za francusku vinsku industriju.

Guide Hachette des Vins koristi testiranja na slijepo kako bi procijenio kvalitetu pojedinih vina, a sve s obzirom na zemljopisno podrijetlo vina. Na taj se način svake godine vrednuje više od 40.000 različitih vina. 

Los Angeles Internation Wine Competition

Los Angeles Internation WIne Competition

www.lawinecomp.com

Los Angeles Internation Wine Competition smatra se jednim od najvećih i najpriznatijih natjecanja vina u Sjedinjenim Američkim Državama. 

Stručni žiri ocjenjuje vina kušanjem na slijepo, a samo natjecanje popraćeno je i edukativnim seminarima za približno 1.3 milijuna posjetitelja. Cilj je educirati posjetitelje o samom procesu proizvodnje vina, naučiti ih kako prepoznati vrhunsko vino te kako sljubiti vino i hranu. 

Berliner Wein Trophy

Berliner Wein Trophy

www.dwm.de

“Oni koji pobijede u Berlinu, osvajaju srca cijelog vinskog svijeta” - to je glavna poruka natjecanja Berliner Wein Trophyja.

Od svojeg prvog izdanja 2004. godine, ovo natjecanje postalo je najveći i najznačajniji susret vrhunskih proizvođača vina.

Svake se godine tijekom tri dana, iza zatvorenih vrata hotela “Hotel am Borsigturm at Berlin Tegel” ocjenjuje više od 5.000 vrsta vina od strane međunarodne postave sudaca. Četvrtog (zadnjeg) dana dodjeljuju se nagrade Berlin Silver, Berlin Gold i Berlin Premium Gold.

Concours Mondial de Bruxelles

Concours Mondial Bruxelles

www.concoursmondial.com

Concours Mondial de Bruxelles međunarodno je natjecanje vina koje se od 1994. godine održava jednom godišnje.  Budući da se sada natjecanje održava u raznim europskim zemljama, naziv natjecanja skraćen je na Concours Mondial.  

Ovo natjecanje poznato je i pod nazivom “Svjetsko prvenstvo u vinu” jer se na njemu svake godine ocjenjuje gotovo 7.000 vina iz cijelog svijeta.  S obzirom na 23-godišnje iskustvo i ocjenjivanje tolikog broja vina, Concours Mondial postao je autoritativno mjerilo za ostala međunarodna vinska natjecanja pa nije ništa iznenađujuće što je primarni cilj ovog natjecanja pružiti potrošačima samo najbolje - nepogrešivu kvalitetu i vrhunsko iskustvo konzumacije svjetskih vina. 

China Wine & Spirits Awards

China Wine and Spirits Awards

www.cwsa.org

The CWSA (China Wine & Spirits Awards)je najveće i najprestižnije natjecanje vina i drugih pića u Kini. Popis od 100 odabranih sudaca na natjecanju redom čine najznačajniji kupci na kineskom tržištu, uvoznici, distributeri, trgovci i sommelieri. Uzorci iz 55 različitih zemalja ocjenjuju se na slijepo.

Texsom International Wine Awards

Texsom

www.texsomiwa.com

Godine 1985., Rebecca Murphy, cijenjena vinska kritičarka, osmislila je veliko natjecanje vina koje bi se usredotočilo na vina dostupna samo u državi Texas.

Kako se je organizacija razvijala, s vremenom se natjecanje otvorilo i za vina proizvedena na području Sjedinjenih Američkih Država, da bi 1999. godine natjecanje postalo međunarodno i jedno od najpoznatijih vinskih natjecanja na području Amerike.

Galicja Vitis

Galicja Vitis

www.galicjavitis.pl

Primarna ideja međunarodnog vinskog natjecanja Galicja Vitis je održati galicijsku tradiciju i prijateljske odnose sa Slovačkom, Češkom, Mađarskom i Austrijom.  

Kroz ovo natjecanje uspoređuje se kvaliteta vina Srednje Europe s onom iz ostatka svijeta te se istovremeno promovira i približava sama kultura ispijanja vina. 

Sabatina

Sabatina

www.zsd.hr

Sabatina je tradicionalna manifestacija koja okuplja vinogradare, proizvođače vina, vinarske zadruge, sommeliere, proizvođače i distributere vinogradarske i vinarske opreme, ugostitelje, trgovce i druge zainteresirane sudionike. 

Manifestacija se svake godine održava u drugoj dalmatinskoj županiji, no cilj je uvijek isti - edukacija te povezivanje vinogradara i proizvođača vina.

Iz godine u godinu, ova manifestacija je sve poznatija, pa se među izlagačima nerijetko nađu gosti iz drugih europskih zemalja kao što su Austrija, Mađarska, Italija i Francuska.

The Japan Wine Challenge

Japan Wine Challenge

www.japanwinechallenge.com

The Japan Wine Challenge je neovisno vinsko natjecanje osnovano 1997. godine s ciljem da pokaže potencijal vinskog tržišta u Japanu. Japan je baš poput Kine brzorastuće tržište vina.