Ako ste pravi vinoljubac, sigurno ste gledali film Stranputice (Sideways). Za praznike smo vam pripremili popis najboljih filmova o vinu i ponovo pogledali avanturu dvojice prijatelja po kalifornijskim vinogradima

U tom filmu ima jedna legendarna rečenica o vinu merlot koju kaže jedan od glavnih likova, frustrirani pisac Miles: "Ako netko naruči merlot, odlazim!".

Njegova mržnja prema merlotu u tom filmu totalno je smiješna.  On zapravo ne voli vino merlot zato što ga svi vole i jer ga smatra “običnim”. 

Taj Miles jednim dijelom je u pravu. Da, vino merlot je najpopularnije crno vino, ali nije bez razloga najpopularnije

Priča o merlotu

Merlot je tipično francuska sorta, baš kao i ime koje dolazi od deminutiva merle što na francuskom znači mala ptica kos, a povezano je s crnom bojom bobica ovog grožđa.

Najzastupljenije je u vinogradima francuske regije Bordeaux, za čiju se istoimenu vinsku mješavinu počelo koristiti pod kraj 18. stoljeća. 

Vinogradi Bordeauxa domovina su merlota

Od tada pa do danas merlot je postao najpopularnije francusko vino, i dalje najzastupljenije  u vinogradima Bordeauxa uz sorte cabernet sauvignon, cabernet franc i malbec.

Merlot je mekano elegantno vino koje se preporučuje svima koji ulaze u svijet vina.

Vino merlot poznato je kao mekano, zrelo i elegantno crno vino koje se preporučuje svima koji tek ulaze u svijet vina. 

Kombinacija merlota i caberneta sauvignon jednako je toliko poznata kao i ove dvije sorte, a radi se vinu Bordeaux. Jednu takvu klasičnu vinsku mješavinu možete naručiti i u WineYouLike online trgovini vina. Radi se o Baron Philippe de Rothschild vinu iz istoimene bordoške vinarije iz 2013. godine. 

U 19. stoljeću bordoška vina došla su na dobar glas i kroz godine dobivala na popularnosti. Tako se Europom, ali i novim kontinentima širio i merlot 

Merlot u Italiji, Španjolskoj i Portugalu

Na vino utječe niz faktora… vina iz istog tla koja su nastala u istim vinarijama po istom postupku razlikuje se od godine do godine. 
No još veće razlike vidljive su među vinima koja nastaju od grožđa u drugim zemljama, vino ovisi i o zemljopisnom položaju.

Tako je merlot koji raste u Italiji laganiji s biljnim notama, a njegova snižena kiselost služi kao ravnoteža povećanoj kiselosti talijanskih vina  iz pokrajina Veneto, Alto Adige i Umbrije. Španjolski Blend  Talijanski merlot

 

Španjolski merlot raste u kontinentalnom dijelu zemlje matadora, a najčešće se koristi kao dio mješavina nazvanih prema regijama a to su Aragon, Navarra i Castilla La Mancha. 

Slična situacija je i u Portugalu gdje se merlot uzgaja uz vinske krajeve uz rijeku Tagus. 

Merlot u srednjoj i istočnoj Europi

U Njemačkoj se merlot uzgaja u toplijim regijama Rheinhessen i Palatinate dok se u Austriji merlot najviše uzgaja u regiji Burgenland. 
U Hrvatskoj, Bugarskoj, Moldaviji i Rumunjskoj uvjeti su pogodni za proizvodnju merlota, pa se zato buteljira samostalno.

Istarsko vino merlot možete naručiti u online trgovini vina WineYouLike

  

San Martino Degrassi Meneghetti

Merlot u Americi i Novom Zelandu

Baš kao što i možete naslutiti ako ste gledali Stranputice, merlot je jedno od najčešćih vina u Kaliforniji.

Kalifornijski merlot varira od laganijih voćnih vina sve do ozbiljnijeg vina koje je dozrelo u bačvi. Zanimljiv merlot raste i na onom udaljenom predivnom kutku Zemlje zvanom Novi Zeland, 

Regija zaljeva Hawke’s Bay poznata je vinorodna regija, a zanimljivo je da u njoj najbolje uspijevaju i bordoške sorte među kojima je i merlot

Vinogradi Hawke's Baya na Novom Zelandu

Novozelandski merlot spojen s cabernet sauvignonom ne može se zvati Bordeaux zbog zaštićenog imena, ali zato nije ništa manje dobar. 

Iz vinograda novozelandskih hrvatskih iseljenika dolazi ekološko vino Babich koje jednostavno morate isprobati. 

Ovaj biološki Merlot Cabernet je mješavina osvježavajućih kupina, crnog duda i drugih šumskih plodova. 

Merlot i hrana: koja je najbolja kombinacija?

Vino merlot vrlo se dobro slaže s velikim brojem jela zato što je pozicionirano u sredinu spektra crnih vina. Općenito, merlot dobro ide s bijelim i crvenim mesom. 
 
Izbjegavajte merlot kombinirati s ribljim jelima ili lisnatim zelenim povrćem. Također, začinjena hrana umanjit će fine nijanse merlota. 

Ono što vam sada samo preostaje je naručiti pokoji merlot. Pitanje je samo hoće li biti iz Francuske, Hrvatske, Slovenije ili Novog Zelanda?

Odluči se za pravi merlot