Jedna od najboljih talijanskih vina dolaze upravo iz suncem okupane Siclije. 

Iako se većina ljudi na spomen Sicilije prvo sjeti filma Kum i mafije, ovaj najveći mediteranski otok zapravo je, u vinskom smislu, jedan vrlo plodan otok. 

Sicilijska ljeta vrlo su vruća, a zime blage. I ako sad zamišljate škrtu zemlju kakvu ste upoznali na našim jadranskim otocima, niste daleko od istine. 

No ipak sicilijski krš i žilavo raslinje nije jedino obilježje otoka, on je prošaran i zelenim oazama na kojima raste vinova loza. Srećom za nas 

Otoci uvijek imaju zanimljivu povijest, pa tako i Sicilija koja je uvijek bila na raskrižju puteva drevnih kultura
Egipćani, stari Grci i Rimljani - svi su put kratili na Siciliji. Grci su donijeli masline i grožđe, a Rimljani pšenicu. Mauri su na Siciliju doveli šećernu trsku, limune, naranče i pistacije zajedno s s tehnologijom navodnjavanja.

Kroz miješanje svog tog utjecaja Sicilija je postala poljoprivredni fenomen, a vinari najjužnijeg talijanskog otoka brzo su svoje grožđe počeli pretvarati u bogom dano vino. 

Tu veliku ulogu igra i geografija Sicilije. Pojedini vinogradi nalaze se na razini mora dok su drugi smješteni na padinama Etne na 1.000 metara nadmorske visine. 

Specifično tlo i položaj vinograda na jednom otoku tako su odredili četiri različite vinske regije:

  • Etna
  • Vittorio
  • Noto 
  • Faro.

Vulkanska vinska regija - Etna

Jeste li ikad pili vulkansko vino? 

Na padinama jedinog aktivnog europskog vulkana raste posebno grožđe

Ono raste na nižim temperaturama od grožđa na ostatku otoka zbog nadmorske visine od 1.000 metara, a dobiva i dvostruko više vode. 
No niže temperature ne znače nedostatak sunca u slučaju Etne. 

Vulkansko tlo + sunce + kiša + velike dnevne razlike u temperaturi = odlično vino 

Vulkansko tlo je naravno najveća specifičnost, a kako se kompozicija tla mijenja sa svakom erupcijom, s njom se mijenja i okus vina. 

Vinska regija Vittoria

Talijansko vino sa SicilijeSmještena u jugoistočnoj pokrajini Raguza ovo područje je epicentar proizvodnje vina Cerasuolo di Vittoria,  jedinog sicilijanskog vina s oznakom kontroliranog zemljopisnog podrijetla.

Ovo je vino kombinacija sorte nero d’avola koje donosi strukturu te frappate koja u kombinaciju unosi svježinu i eleganciju. 

Uz ovu kombinaciju vinari ove regije buteljiraju i te dvije tipično sicilijanske sorte, obje svježe i elegantne, ali i s visokim udjelom alkohola. 

Jedno od njih možete naručiti u svojoj omiljenoj online trgovini vina, to je Feudo Arancio Nero D’Avola. 

Vruća vinska regija Noto

U najtopliji jugoistočni kutak Sicilije smjestila se vinska regija nazvana po istoimenom predivnom baroknom gradu Noto. 

Vrući dani, hladne vjetrovite noći i najniža količina padalina na otoku idealni su uvjeti za proizvodnju nera d’avole.

Ova vinska regija ima i vrlo zanimljivu povijest. U razdoblju od 1950. do 1970. sicilijanski vinari su vrlo intenzivno prodavali grožde i vino nera d’avole kako bi vinari sa sjevera Italije i Francuzi dodali malo juga u svoje vino. 

Tada je sagrađena i velika luka baš za izvoz vina, a lokalni vinari svoje su vino isporučivali kroz sada zahrđale cijevi kako bi ga brže pripremili za odvoz. 

Talijanska vina Sicilija
Mix&Gift vina Sicilije

No tijekom sedamdesetih u Italiji je država davala novčane poticaje vinarima da posjeku trsove vinove loze kako bi skresali davanja za subvencije u poljoprivredi i smanjili veliku proizvodnju vinove loze. 

To je bilo “puno lakša lova” za sicilijanske vinare pa su osamdesetih prošlog stoljeća postali napušteni.

Devedesetih pak kreće novi vinski trend: proizvođači se okreću lokalnim vinskim vrstama pa to ponovo oživljava proizvodnju nere d’avola u ovoj regiji. 

U posljednjih 30 godina poboljšala se i tehnika uzgoja i skladištenja pa je ova tipična sicilijanska sorta došla na dobar glas. 

Faro: vina sicilijanskog sjevera

Talijansko vino SicilijaNa najsjevernijem dijelu Sicilije, iznad Messine oživljena je još jedna lokalna sorta.

Radi se o vinu faro koje je kombinacija lokalnih sorti nerello masacalese, nerello capuccio i nocera.

Vina ove regije, za razliku od vina s Etne koja su bogata mineralima i imaju istaknutije okuse bobičastog voća, nešto su elegantnija. 

U ovoj se regiji, u vinogradima blizu Palerma uzgaja i vrsta inzolia. Ona se često koristi kako bi poboljšala okus marsala vina zbog svoje umjereno jake arome orašastih, citrusnih i biljnih nota. 

Ovo bijelo sicilijansko vino vrlo je interesantnog okusa, a možete ga naručiti u našoj online trgovini vina.

Krenite u putovanje po Siciliji uz WineYouLike. A nakon što isprobate sva vina Sicilije uplatite i jedan pravi izlet 

Tada možete svima poslati ovakvu razglednicu: 

Vino Sicilije