Ovo vino sam napravio te godine kada si se rodio. Čuvao sam bocu do dana tvog vjenčanja. Red je da je otvorimo.

Svakom odraslom muškarcu zasuzile bi oči na takvu gestu djeda vinara. No što će doživjeti nepce?

  1. Ako je djed iskusni vinar i poznavatelj vina moglo bi se dogoditi da će boca vina koja je dugo čekala otvaranje doista vrhunski užitak 
  2. Suze u očima uslijed predivne geste mogle bi završiti suzama uslijed odvratnog okusa starog vina 

Što želimo reći? Nije svako vino bolje kada stari, ali neka vina jesu

Starenje vina: što je to?

Starenje vina je proces koje se događa s godinama (stvarno! ) a kako vino stari tako je moguće da se poboljšava njegova kvaliteta.  

Nakon što je vino "gotovo" u njemu se događaju kompleksne kemijske reakcije koje uključuju šećere, kiseline, pigmente, fenole i tanin te mijenjaju aromu, boju i okus vina. 

Zrelo vino vrlo je bogatog bouqueta i teksture. Voćni okusi mladog vina tijekom “ležanja” se mijenjaju i vino dobiva tamne, zemljane i kožne note. 

Sve vino ne stari dobro, a na njegovo starenje utječu faktori kao što su način uzgoja vinove loze (vitikultura) vrsta grožđa, godina proizvodnje, vinska regija i sam način na koji je proizvedeno vino. 

Na starenje vina utječe niz faktora kao što su vrsta gožđa, vinska regija, način uzgoja i proizvodnje, ali i skladištenje vina.  

Uz to, vina koja se želi poboljšati stajanjem u boci ili bačvi moraju biti skladištena u posebnim uvjetima. 

Iako se često misli kako je većina vina bolja kako stari, to baš nije istina. 

Na kvalitetu vina koje "leži" uvelike utječe i način zatvaranja boce tj. kvaliteta čepa. Ako je čep kvalitetan vino stari kako bi trebalo i okus je ovisan samo o kemijskim reakcijama koje se zbivaju no ako je čep nekvalitetan vino može poprimiti okus čepa 

Kako stari crno vino?

Boja crnog vina 

Vino ima prirodne konzervanse, a u crnom vinu to su polifenoli koji u reakciji s pigmentima i kiselinama stvaraju nove spojeve. Neki od njih poboljšavaju okus, a ostali se talože u vinu. 

U tim procesima u kojima se uništava pigment tijekom godina crno vino gubi svoju boju. 

Tanini u crnom vinu

Kako crno vino stari, tako se mijenja i količina tanina u njemu. Mlada vina sadrže jednostavne tanine, a tijekom godina stajanja oni se međusobno spajaju. Kako se pojedini tanini spajaju, tako se gubi i onaj gorki trpki okus vina te postaju teži pa se talože na dnu

Kiselost crnog vina

Tijekom starenja kiseline u vinu gube svoju robusnost. Iako ne postoji pravilo prema kojem se može reći “ovo vino ima manje ili više kiseline pa će dobro ostariti” pokazalo se kako crna vina s većom kiselosti traju dulje. 

WineYouLike preporuka za crna zrela vina: 


Cadet Reserve 2013  Ottocento 2014    Dingač  2011 veralda 2015

Kako stari bijelo vino? 

Boja bijelog vina 

Bijela vina imaju puno manje fenola i tanina za razliku od crnog i njihov je prirodni konzervans njihova kiselost.

Zato kisela bijela vina mogu stariti jednako kao i crna vina bogata taninima. I boja bijelog vina koje stari s vremenom se mijenja, ona iz svijetle ili prozirno žute prelazi u zlatnu.

Uz kiselost, svojstvo vina koje također vrlo dobro utječe na njegovo konzerviranje je slatkoća vina. Desertna vina poput muškata zato mogu dulje stajati. 

Aroma bijelog vina 

Bijelo vino je, kao što znate, u početku kiselkasto i svježe. No stajanjem se kiseline i fenoli mekšaju pa stvaraju okuse i arome koje se mogu opisati kao medeni, orašasti i uljni. 

WineYouLike preporuka za bijela zrela vina: 


Malvazija 2009 malvazija 2013 chardonnay 2009 Rebula 2008
 

Kako odrediti hoće li vino biti bolje s godinama?

Ne postoji čarobna formula koja će vam reći: “Ovo vino će biti najbolje za 3, 13 ili 33 godine”.

Trenutak u kojem vino razvije svoj najbolji “bouqet” može odrediti iskusni somelijer i to na temelju svog bogatog iskustva. To iskustvo pomaže mu da doista pogodi kada bi vino moglo biti na svom vrhuncu. 

Ne postoji čarobna formula koja će vam reći:
“Ovo vino će biti najbolje za 3, 13 ili 33 godine”.

No u nekim slučajevima preporuka somelijera neće vam odgovarati. Nije nužno da će vama odgovarati okus za koji je netko drugi rekao da je najbolji. 

Kao i kod svake hrane i pića, najbitnije je isprobavati i bilježiti što vam se dopalo.

Klik do  vina