Čini se kako je serviranje vina prilično jednostavno. 

Samo treba otvoriti bocu i natočiti vino u čaše. 

Baš kao što to radimo s ostalim pićima. 

No jeste li ikada popili čašu najdražeg vina i odmah nakon prvog gutljaja osjetili razočaranje? Vino nije imalo onaj puni voćni okus kakvog se sjećate. Kao da je aroma isparila. Nestala. 

No znate li što je pravi razlog ovom gubitku okusa? Vino nije servirano na pravi način.

Naime, razlog zašto je serviranje vina na određenoj temperaturi toliko važno je taj što temperatura može drastično utjecati na sam okus i miris vina. 

Želite li zaista uživati u vinu kao gospoda, evo nekoliko jednostavnih smjernica koje će vinu očuvati i istaknuti okus i kvalitetu.

Pjenušava vina

Pjenušava vina prije posluživanja bi trebala biti dobro ohlađena jer hladnoća održava njihovu pjenušavost i bogatstvo okusa. 

Ohladite pjenušava vina do otprilike 5-7 stupnjeva Celzijusa, a šampanjac slobodno poslužite na malo višoj temperaturi (7-9 stupnjeva Celzijusa).

Vrijeme u hladnjaku: do četiri sata prije posluživanja

Pjenušava vina poslužuju se u čašama u obliku flaute ili izduženog tulipana jer njihov izduženi i uski oblik omogućuje dulje zadržavanje mjehurića CO2 koji se dižu s dna prema površini vina. 

Neki kušači vina će umjesto čaša u obliku flaute odabrati čaše za bijelo vino kako bi pjenušavim vinima dopustili da prodišu kako bi njihova prava aroma došla do izražaja. 

Čaše za šampanjac moraju biti duge i uske

Svjetla suha vina

Kako bi zadržalo svoj okus i svježinu, opće je pravilo: što je vino svjetlije i lakšeg okusa to bi se treba hladnije servirati. Stoga, svjetla i suha vina poslužite na temperaturi od 7-9 stupnjeva Celzijusa. 

Vrijeme u hladnjaku: dva i pol do tri sata prije posluživanja

Svjetla i suha vina poslužite u visokim čašama u obliku slova U. Uski rub čaše će usmjeriti vino na prednji dio nepca balansirajući kiselost i voćnu aromu, a mali otvor čaše će zadržati hladnoću vina.

Bijela vina poslužite u izduženim čašama u obliku slova U

Rosé vina

Zbog složenih voćnih okusa i male količine tanina, rosé vina najbolje je poslužiti na malo višoj temperaturi od otprilike 8 do 12 stupnjeva. 

Budući da postoji mnogo vrsta rosé vina različitih karakteristika, kod posluživanja vrijedi isto pravilo kao i kod bijelih suhih vina. Što je svjetlija boja to hladnije treba poslužiti vino.

Vrijeme u hladnjaku: do dva sata prije posluživanja

Rosé vina jačih boja krasi zreli i puni okus, pa ih poslužite u visokim čašama sa suženim rubom, a ona svjetlija, tj. mlađa i oštrijeg okusa poslužite u blago raširenim čašama.

Rosé vina poslužite u visokim čašama sa suženim rubom

Bijela vina

Bijela vina najbolje je poslužiti na temperaturi od 10 do 13 stupnjeva. Budući da sva bijela vina nisu ista, opće je pravilo da što su vina laganija to bi se trebala više ohladiti (bliže 10 stupnjeva Celzijusa).

Vrijeme u hladnjaku: sat i pol prije posluživanja

Bijelo vino najbolje je poslužiti u izduženijim i ravnim čašama jer bijelo vino ne mora disati kako bi aktivirala njihova prava aroma okusa. 

Bijelo vino poslužite u izduženim čašama

Lagana crvena vina

Živa aroma i vrckavi okusi laganog crvenog vina najbolje će se istaknuti na temperaturi od 12 do 16 stupnjeva. Ako se posluže pretopla, njihov voćni okus će postati kiseo i prejak. 

Vrijeme u hladnjaku: 45-60 minuta prije posluživanja

Visoke čaše sa suženim rubom će najbolje naglasiti samu aromu, a one šireg ruba rezervirajte za složenija i jaka crvena vina. 

Crveno vino poslužite u čašama sa suženim rubom

Jaka crvena vina

Ako se crvena vina poslužuju na višoj temperaturi od otprilike 21 stupanj Celzijusa oslobodit će se sav alkohol u vinu koji će prevladati sam okus vina- što nikako ne želimo.

Stoga je ipak prava temperatura ona od 15 do 18 stupnjeva Celzijusa koja uravnotežuje punoću okusa, razinu tanina i kiselost. 

Vrijeme u hladnjaku: 25 minuta prije posluživanja

Jaka vina zahtijevaju šire, “deblje”, okrugle i na vrhu blago sužene čaše. U čaši će se tako zadržati svi mirisi i jaki okusi, a jačina alkohola će prodisati i uravnotežiti se s okusom.

Crvena i jaka vina zahtijevaju šire čaše

Desertna vina

Za desertna vina vrijedi isto pravilo kao i za ostala vina. Što su svjetlija i laganija to ih je potrebno više ohladiti. Tako je najbolje svjetlija desertna vina ohladiti na 14 do 16 stupnjeva Celzijusa, a tamna i jača desertna vina na 19 stupnjeva Celzijusa.

Vrijeme u hladnjaku: 20 minuta za jača te 45 minuta za lakša desertna vina prije posluživanja.

Budući da desertna vina u pravilu imaju veći postotak alkohola od ostalih vina, za njih su idealne manje čaše sa suženim rubom. Suženi vrh će otupiti jačinu alkohola i pojačati slatku aromu vina.

Desertna vina poslužuju se u manjim čašama

Još nekoliko malih savjeta za kraj

  • Preporučeno vrijeme hlađenja odnosi se na početnu sobnu temperaturu vina. 
  • Ako su boce vina pohranjene u podrumu, bijelo vino možete poslužiti odmah, a crveno vino ostavite još pola sata na sobnoj temperaturi prije posluživanja.
  • Za hlađenje vina možete koristiti i metalnu kantu koju treba napuniti jednakom količinom vode i leda. Bijela vina hladite 20 minuta, a crna vina 10 minuta prije posluživanja
  • Delikatna, mlada crvena vina bogata su taninom pa ih ohladite otprilike 30 minuta prije posluživanja. Tanin daje trpki okus vinu koji se hlađenjem omekša pa do izražaja dolaze i drugi okusi. 
  • Imajte na umu da će se ohlađeno vino zagrijati u čaši, a vino koje se poslužuje toplo će biti još toplije. Uvijek je bolje početi na malo nižoj temperaturi od ciljane. 

Evo, sada znate male tajne velikih majstora!

Isprobajte ovih par savjeta i vidjet ćete kako će vino imati bolji okus čim se posluži na pravilan način.

Ako niste vrsni poznavalac vina i još niste otkrili koje vino je najbolje za vas, savjetujemo da ispunite naš mali test za odabir vina i odaberete vino po svojoj mjeri

Ispunite test i odaberite vino za konzumaciju uz hranu

Ispunite test i odaberite vino za večernje druženje i fingerfood