Poput sumija, japanske tehnike slikanja tušem koja iziskuje ritualnu posvećenost i preciznost u svakom pokretu kista i proizvodnja vina zahtijeva znanje, strpljenje i odmjerenost svakog pojedinog postupka. Tek poštivanjem pravila umjetnosti i zanata mogu se postići rezultati vrijedni poštovanja.

Ova strast za preciznošću i visokom estetikom spojila je akademskog grafičara s zagrebačkom adresom Leona Zakrajšeka i samoborsku vinariju Agris, koju uspješno vodi obitelj Lešić. Tako serija Leonovih autorskih grafika iz ciklusa Enso krasi upečatljive etikete Škrleta, Malvazije i Graševine Agris, na što su u vinariji posebno ponosni: „Suradnja s vrhunskim umjetnikom poput Leona učinila nam se prirodnim odabirom jer cijenimo njegovu estetiku i perfekciju, a  željeli smo da vizualni identitet naših vina bude smjernica i putokaz našim kupcima. Stremimo najboljem i ništa ne prepuštamo slučaju, a vrhunska umjetnost i dobra vina, naše su dvije ljubavi.“, kaže Jadranka Lešić, vlasnica vinarije Agris.

Brojne nagrade

Zakrajšek je veliki poznavatelj japanske kulture i umjetnosti, a u tehnici sumi školovao se kao stipendist na Tama Art Sveučilištu u Tokiju. Kasnije se usavršavao u grafičkom ateljeu Hanga Kobo-Seya-ku pod mentorstvom najuglednijih japanskih umjetnika Harumija Sonoyame, kao i kod majstora drvoreza Fumija Kitaokija, Yuki Reija i Seiku Kawachija. Pored brojnih stručnih nagrada, nagrađen je i uglednim Priznanjem ministra vanjskih poslova Japana za svoj rad na širenju prijateljstva i odnosa između Japana, Hrvatske i Slovenije tijekom proteklih nekoliko desetljeća.

Nagrade za svoja vina redovito prima i vinarija Agris, koja je, pored brojnih priznanja s domaćih natjecanja, nedavno nagrađena brončanom Decanter diplomom za svoju Graševinu iz berbe 2016., a strogi međunarodni žiri International Wine Challenge u Londonu broncom je nagradio i Agris Malvaziju 2017.

Leon Zakrajšek kaže kako ga suradnja s Agrisom raduje: „Uvijek je veselje naći se s istomišljenicima na zajedničkom projektu. Nije bilo teško odlučiti se za suradnju s Agrisom kad sam vidio da svojim vinima pristupaju s puno ljubavi i pažnje. Veseli me svaki njihov uspjeh, a butelje s mojim grafikama nalaze se svakodnevno u restoranima širom Hrvatske, kao neka putujuća izložba . Vjerujem da su pred nama i neke nove suradnje."

Vinarija Agris specijalizirala se za proizvodnju vina od domaćih sorti s najboljih vinogradarskih položaja, a kvalitetu njihovih nagrađenih vina možete provjeriti ovdje.