“Svi ovi čepovi koje vidite… to nisam popila. Čepove skupljam za uradi sam projekt koji sam pronašla na Pinterestu

Dekoracija od plutenih čepova

Izvor: Pinterest

Jeste li i vi u kategoriji vinopija koje imaju čepova za izvoz? 

Pluteni čepovi definitivno su bolji za projekte i vrlo lijepo izgledaju na fotografijama. 
No, je li vino doista bolje ako je zatvoreno plutenim čepom, a ne navojnim? 

Je li doista istina da su vina s navojnim čepom jeftinjak?
Nije istina. To ste mogli pročitati kada smo pisali o najvećim glupostima o vinu koje vole isticati vinski neznalice. 

Idemo objasniti koja je razlika između plutenog i navojnog čepa. 

Pluteni čep: tradicionalni izbor

Pluteni čep izmišljen je u davna vremena kada nije postojala druga tehnologija. Netko se sjetio da bi bocu trebalo nečim začepiti, a jedini dostupni materijal bilo je drvo tj. kora hrasta plutnjaka. 

Za plutnjak se od davnina znalo kako pluta - koristio se za spašavanje utopljenika iz vode. 

Razvojem tehnologije promijenio se niz stvari vezanih uz proizvodnju vina, ali ne i način na koji se proizvodi pluteni čep.  On je ostao isti: kora se skida kada je drvo staro 25 godina, a to se ponavlja svakih 10 godina. Skidanje kore ne šteti drvetu, ona se sama obnavlja.

Prednost plutenog čepa, u vinskom smislu je sljedeća: 

Pluteni čep je prirodni proizvod čije su stanice ispunjene zrakom pa dopušta izmjenjivanje plinova u boci te tako zatvoreno vino može dozrijevati godinama.

No, ta prirodna prednost plutenog čepa može ujedno biti i njegov nedostatak

Kada je čep loše kvalitete ili su pluto napale gljivice i plijesni, vino može poprimiti pluteni okus što definitivno nije poželjna vinska nota. 

I miris postaje neugodan pa je nemoguće u njemu uživati.

S kvalitetnim plutenim čepom nećete imati takvog iskustva, no takav čep je dvostruko skuplji za proizvođača pa je i cijena vina viša.  

A kako možete sami shvatiti je li pluteni čep kvalitetan ili nije? 

Jednostavno. Kvalitetni čepovi su elastičniji pa se ne trgaju kada ih vadite iz boce, dok oni nekvalitetni ostavljaju mrvice u vinu (O NE!) .

Ono što je sigurno jest da, bez obzira na kvalitetu, plutene čepove možete skupljati i iskoristiti za projekt s Pinteresta

Navojni čep ne znači da je vino loše

Pluteni čepovi koriste se već stotinama godina, dok su navojni postali alternativa za zatvaranje boca šezdesetih godina prošlog stoljeća. 

Nisu nikakva nedostojna zamjena za pluteni čep i ne koriste se samo za “bofl vina”. 

Australci i Novozelanđani počeli su ih prvi koristiti zbog loše kvalitete plutenih čepova proizašlih iz zaraženog hrasta koji su kvarili kvalitetu vina. 

Pluteni čepovi ugrozili su i vino chasselas jedne poznate švicarske vinarije pa su prvi među Europljanima počeli tražiti savršenu zamjenu u obliku navojnog čepa. 

Kao i kod plutenih, kvaliteta navojnih čepova također se može razlikovati.

Ipak, postoji jedan vrlo bitan detalj kod vina začepljenih navojnim čepom: 

Navojni čepovi koriste se za vina koja treba popiti u roku od pet do deset godina od punjenja.

Istovremeno vina začepljena kvalitetnim plutenim čepom skladištena u pravim uvjetima mogu stajati i stotinu godina. To su ona vina za koje je predviđeno da će biti bolja s godinama. 

Nije na odmet ni napomenuti kako kvalitetan, aluminijski, navojni čep nimalo ne mijenja okus vina te ne može prenijeti gljivice i plijesni koje kvare vino zatvoreno plutenim čepovima.

Vina zatvorena navojnim čepom mogu stajati najviše pet godina

Korištenjem navojnog čepa bit ćete jedino uskraćeni prezentacije ako ste ugostitelj. Naime, kao jednu od najvećih mana takvog čepa, ugostitelji ističu upravo nemogućnost prezentiranja vina.

U navojni čep ne mogu zavrtjeti vadičep, kao što ga zavrte u pluto, pa ga izvaditi, pomirisati... Ali tu ima i jedna prednost, navojni čep neće vam upasti u bocu pa se nećete osramotiti pred gostima.

Ok, i koji čep je bolji?

Nema boljeg čepa, ali postoje dva idealna rješenja:

  1. Pluteni čep zbog svojih sposobnosti može čuvati bocu godinama i vino u boci dozrijeva. Zbog toga je pogodan za jača, intenzivnija vina, s većim udjelom tanina kao što su cabernet sauvignon, tempranillo ili nebbiolo
  2. Navojni čep koristi se za svježa, lagana i lepršava vina, poput roséa koji nema potrebu dozrijevati jer je u boc pretočen u svom najboljem stanju.

Sada sve znate. I samo trebate odabrati neko novo vino. S plutenim ili navojnim čepom?

Bijelo vino crno vino  Rosé