Tople papuče, pidžama, kauč i dekica. U pozadini trepere božićne lampice i vi ne morate raditi apsolutno ništa. Osim uživati u TV programu, izvaliti se i popiti koju čašu dobrog vina.

A kako bi uživanje bilo savršeno i kako si čašu dobrog vina ne bi uništili još jednom reprizom filma Sam u kući pripremili smo popis filmova koje bi trebao pogledati svaki vinoljubac.

To su filmovi  o vinu uz koje ide vino.

Mučili smo se (jadni mi) kako bi pronašli i pogledali odlične filmove o vinu koje vole i publika i kritičari.

Uz to, jako smo se i potrudili pronaći i vino koje prati svaki film 

1. Dvoboj vinara (Bottle Shock, 2008)

Znate ono kad se nađete u društvu vinara pa krene rasprava o tome čije je vino bolje?

Film Dvoboj vinara bavi se upravo ovom tematikom.

Snimljen je prema istinitoj priči o usponu male kalifornijske vinarije koja traži svoju potvrdu u dalekoj Francuskoj.

Događaj na kojem se temelji priča doista se desio 1976. godine, kada je britanski somelijer Steven Spurrier (Alan Rickman) stigao u dolinu Nape u Kaliforniji kako bi pronašao savršeno vino za testiranje vina “na slijepo” u Parizu.

U Kaliforniji je tada upoznao Jima Barretta (Bill Pullman) i njegovog sina Bo Barreta (Chris Pine), koji su na imanju Montelena proizvodili savršeni chardonnay.

 

 

Spurrier je uz pomoć Barreta žiriju usred Pariza podvalio Trojanskog konja - kalifornijsko vino Chateu Montelena Chardonnay i osvojio glavnu nagradu.

Tada je prvi puta u svijet lansirano kalifornijsko vino i pobjedom ohrabrilo Amerikance na proizvodnju vrhunskih vina. Taj događaj poznat kao Pariška degustacija doista je dao krila kalifornijskoj industriji vina.

A što piti kada gledate film o kalifornijskim vinima? Pa vino iz Kalifornije:  Round Hill Chardonnay kojeg možete naručiti u WineYouLike online trgovini vina.

Žanr: Komedija, drama                                                                

Ocjena: 6.8 (IMDb)

Glumci: Chris Pine, Alan Rickman, Bill Pullman

Vino koje preporučujemo: Round Hill - Chardonnay 2014 

 

 

2. Stranputica (Sideways, 2004)

Uz bilo kakvo muško druženje kao što je momačka večer vežu se isti pojmovi: zabava, prijatelji i naravno - vino. Tako je i u filmu Sideways.

U ovoj vinskoj priči dvojica prijatelja, Miles (Paul Giamatti) i Jack (Thomas Haden Church), u četrdesetim godinama svog života, odlaze na putovanje u Santa Barbaru gdje upoznaju dvije djevojke, prijateljice Mayu (Virginia Madsen) i Stephanie (Sandra Oh) s kojima završe u ljubavnim vezama.

 

 

Koji od njih je budući mladoženja, a koji će se na kraju filma ponovo vratiti u dolinu Santa Ynes, saznat ćete ako pogledate ovaj odličan, Oscarom nagrađeni film.

Nazdravite s glumcima čašom crnog pinota, čija je prodaja u Kaliforniji, nakon ovog filma drastično porasla.

Žanr: Romantična komedija, drama

Ocjena: 7.5 (IMDb)

Glumci: Paul Giamatti, Thomas Haden Church, Virginia Madsen, Sandra Oh

Vino koje preporučujemo: Premium Pinot crni 2012

3. Somelijer (Somm, 2013)

Ako ćete Novu godinu dočekati u nekom otmjenom restoranu ili vinskom podrumu, degustacija vina je neizbježna.

Ne morate biti vrsni poznavatelj vina da odlučite koje vam najviše odgovara, a mi vam predlažemo mali šalabahter da se što bolje pripremite na kušanje - film o četiri kandidata koji polažu iznimno težak test: kako postati majstor somelijer.

 

 

Film počinje predstavljanjem glavnih likova i članova njihovih obitelji koji opisuju načine na koji se pripremaju za polaganje testa, a svaki od njih ima različiti motiv da postane somelijer.

Možda se nađete u nekom od likova, a možda ne, no jedno je sigurno - krenut ćete analizirati vino koje pijete. Za početak, počnite lagano i analizirajte domaću graševinu.

Žanr: Dokumentarni

Ocjena: 7.0 (IMDb)

Glumci: Ian Cauble, Dustin Wilson, DLynn Proctor, Brian McClintic

Vino koje preporučujemo: Premium Graševina 2015

 

 

4. Šetnja u oblacima (A walk in the clouds, 1995)

Možda ne volite predvidljive ljubavne drame, ali ne možete ne voljeti filmske klasike. Ovo je idealan film za večernje termine s upaljenim lučicama i dvjema visokim, staklenim čašama na stolu. Naravno, punima vina.

U ovom filmu mladi vojnik Paul (Keanu Reeves) nakon povratka iz Drugog svjetskog rata vraća se svojem starom poslu - prodaji čokolade.

 

 

Na povratku sa službenog puta, u vlaku upoznaje lijepu Meksikanku Victoriju Aragon (Aitana Sánchez-Gijón) koja nosi izvanbračno dijete te se boji susreta sa svojim konzervativnim ocem. Paul nesretnoj djevojci odluči pomoći i ponudi joj da se roditeljima predstavi kao njezin suprug.

A gdje je tu poveznica s vinom? Konzervativni otac je vinar i živi u svom vinogradu. Cijela ova divna priča odvija se upravo u kući smještenoj među pitoresknim brežuljcima vinove loze.

Uz ovaj film predlažemo fini rosé, blago ružičaste boje jer to je boja ljubavi.

Žanr: Romantična drama

Ocjena: 6.7 (IMDb)

Glumci: Keanu Reeves, Aitana Sánchez-Gijón, Anthony Quinn

Vino koje preporučujemo: Flaminio Rosé 2016

 

 

5. Dobra godina (A good year, 2006)

Kod vinogradara i podrumara pojam “dobra godina” zaista je od visoke važnosti. To znači puno druženja i uživanja, a najviše ljubavi uz vino i drage ljude.

U ovom filmu Englez Max (Russel Crowe) radi u tvrtki koja se bavi prodajom zemljišta. Nakon smrti ujaka Henryja (Albert Finney) nasljeđuje imanje i palaču s ogromnim vinogradom u francuskoj Provansi.

 

 

Max odlazi na imanje u kojem je proveo svoje djetinjstvo s namjerom da bi ga prodao nakon čega njegov plan propadne u vodu jer na imanju upoznaje predivnu ženu, Fanny (Marion Cotillard), u koju se zaljubi i odustane od prodaje.

Gledajući ovaj film počet ćete planirati svoj proljetni godišnji i početi pretraživati jeftine letove do Francuske.

A do tada može putovati vaše nepce i to uz: Georges Duboeuf - Cabernet Sauvignon 2015.

Žanr: Romantična komedija, drama

Ocjena: 6.9 (IMDb)

Glumci: Russell Crowe, Marion Cotillard, Albert Finney

Vino koje preporučujemo: Georges Duboeuf - Cabernet Sauvignon 2015

 

 

 

 

 

 

Najbolje vino za najbolje filmove o vinu pronađite u WineYouLike trgovini vina. Možete ih naručiti s mobitela kada gledate ove filmove 

Želimo vam divan doček Nove godine i uspješnu novu godinu!