Nema bolje kombinacije od dobrog vina i dobre hrane. Osim ako kombinacija nije u potpunosti promašena!

Pravilo da crveno vino ide uz crveno meso, a bijelo vino ide uz ribu i piletinu svakako vrijedi, ali u svijetu vina i bogate gastronomske ponude, kombinacije vina i hrane su raznovrsnije i mnogo kompliciranje. 

Cilj uparivanja vina i hrane nije samo u naglašavanju okusa hrane već da ono obogati gastronomsku senzaciju.

To nije savršena znanost, pa će različita nepca ponuditi i niz različitih mišljenja. Stoga odabir vina koje će se savršeno uklapati s vašim menijem nije jednostavna stvar i na ovu temu bi se mogli raspisati unedogled. No, postoje par osnovnih pravila kojih bi se svakako trebali pridržavati. 

A zašto postoje ova pravila? Pa, jer spajanjem nespojivih okusa vrlo lako možete uništiti ukusno jelo, a još lakše upropastiti omiljeno vino. Na primjer, uz masnu hranu ne bi smjeli poslužiti slatko vino jer može izazvati mučninu, a kisela vina uz slatki desert pokvarit će čitav obrok.

Evo nekoliko smjernica koje će vam pomoći da bez muke odaberete pravi spoj.

1. Lagano vino s laganim jelom, teško s teškim

Ovo je prvo i vjerojatno najpoznatije pravilo kod sljubljivanja vina i hrane, a odnosi se na “težinu” same hrane i vina. 

Nikako nećete pogriješiti uparite li slično sa sličnim. Ako je hrana lagana tada bi i vino trebalo biti lagano. Ako je jelo teško, tada i vino treba biti jače. 

Tako bi vino uz laganu hranu kao što je bijelo meso, riba i povrće trebalo biti bijelo i lagano dok teža hrana traži i jače vino koje uz sve te jake okuse jela neće izgubiti vlastiti okus. Tako će vina bogatija taninima savršeno odgovarati jelima kao što su odresci ili divljač.

Isto vrijedi i sa sirevima. Meki i lagani sirevi najbolje idu uz lagana bijela vina, a sirevi punog okusa najbolje idu uz jače i crvenije vino.

Uz blage i mekane sireve ide i blago vino

Što se tiče rose vina (ružičasta), ona su prijelazni tip od bijelih prema crnim vinima, pa mogu nadomjestiti i jedna i druga. 

2. Ravnoteža kiseline između jela i vina

Za razliku od gorkog okusa, kiselost se može kombinirati i u vinu i u hrani. Ako je vino manje kiselo od jela, vino će imati prazni okus. Jednostavan primjer kada je kiselost hrane i vina izvan ravnoteže je čaša vrhunskog slatkog Chardonnaya uz salatu s preljevom od jabučnog octa.

Kada uparujete jelo s vinom, svakako imajte na umu da bi kiselost hrane i vina trebala biti uravnotežena. Na primjer, klasično uparivanje kamenica i pjenušca - vino visoke kiselosti savršeno nadopunjuje limun na kamenicama. 

3. Začinjena hrana i blago vino

Začinjena hrana već je ovako i onako jaka za naše nepce. Mogli bi reći i da bocka za grlo i pecka za jezik, a pogrešan izbor vina mogao bi još više povećati efekt gorenja.

Kod začinjene hrane općenito se preporučuje lagano piće s niskim udjelom alkohola, pa takvo treba biti i vino. Odaberite vino s nižim udjelom alkohola, do 12 posto. 

4. Slatka jela osnažite slatkim vinom

Kolači, slastice, sladoled, pa i voće… Pije li se uopće vino uz tako slatko jela? Naravno da da.

Desertna vina postoje s razlogom. Ako uz vrlo sladak desert poslužite suho vino, njegov okus će se uz sav taj snažan šećer činiti nekako mlak i mlitav. 

Poslužite desertna vina uz slatki desert

Ako desert nije sladak, poslužje se bijelo vino izrazite arome i blaže slatkoće (suho, polusuho), a uz teže kolače s orasima, bademima i kremama, vina moraju biti zrela i jače slatka.

Općenita je preporuka da uz deserte poslužite desertna vina kao što su bijeli muškat, muškat ruža i slatki pjenušci.

5. Egzotična kuhinja i vino

Uz tipičnu kombinaciju slatko-kiselog u kineskim jelima najbolje je poslužiti aromatična vina kao što su traminac, sauvignon bijeli, chardonnay i slično.

Budući da su meksička jela poznata po raznolikim okusima, ljutini te bogatstvu začina, dobar izbor bi bio crna vina kao što su merlot i plavac. 

Indijska hrana voli eksperimentirati dodavajući različite okuse u pojedina jela. Poznata je po bogatim aromama, a za one koji nisu naučeni na indijske začine, jela bi im mogla djelovati preintenzivno. Uz indijska jela pokušajte poslužiti poluslatku graševinu, sauvignon bijeli, sivi pinot ili gamay .

6. Sljubite vino i hranu iz iste regije

Jedna od najjednostavnijih tajna sljubljivanja hrane i vina je da uparite vino s regijom iz koje dolazi jelo. Ljudi su stoljećima pravili vina koja prate njihova tradicionalna jela, pa ćete ovom taktikom rijetko kad pogriješiti.

Pripremate li talijanski menu odaberite talijansko vino iz regije iz koje dolazi jelo. Slavonska vina ponudite uz slavonske delicije, a ako pripremate gradele, odaberite neko vino s obale.

Uz morsku hranu odaberite i vino podrijetlom iz morskih krajeva

Osnovni šalabahter za sljubljivanje vina i hrane

  • Kiselkasta vina dobro idu uz slatke i masne (teške) namirnice, npr. tjestenina carbonara ili rižoto
  • Uz masna jela idu kiselkasta i vina s visokim udjelom alkohola, inače će okus vina biti mlak
  • Vina bogata taninom idu uz slatku hranu
  • Slana jela nikako ne bi smjeli sljubljivati s kiselkastim vinima
  • Crna vina idu z tvrde i zrele sireve, bijela kiselkasta vina idu uz kremaste, meke i masne sireve, a uz gorgonzolu dobro se slažu desertna vina
  • Bijela riba ide uz nježnije vino
  • Rose i teža bijela vina nadopunjuju okus pirjane, pržene ili dimljene ribe. 

Nakon što ste se upoznali s pravilima, vrijeme je da zavirite u naš web shop i pogledate što vam mi nudimo!

Odaberite vino koje će savršeno nadopunjavati vaše jelo i naravno - pozovite društvo  

Ako trebate pomoć oko odabira vina uz hranu, tu je i naš upitnik. Samo upišite što planirate i izbacit će vam najbolju preporuku!

Nađite savršeno vino uz glavno jelo

Nađite savršeno vino za fingerfood