Vino i čokolada totalni su kliše, slažete li se?

Bilo da se radi o poklonu za Valentinovo ili malom znaku pažnje kojeg nosite kada idete u neki posjet.  No svaki kliše to je postao s valjanim razlogom. Pa tako i vino i čokolada. 

Prije nego se raspišemo provest ćemo dva kratka testa:

  • Dignite ruku ako ne volite vino. 
  • Dignite ruku ako ne volite čokoladu.

Kladimo se da su vam ruke ostale spuštene. Svi koji su se nekako našli ovdje vole piti vino, a stvarno - tko ne voli čokoladu?

Kombinacija vina i čokolada može biti divna eksplozija okusa, ali isto tako može završiti s mišlju: “Kog vrapca sam uopće to stavio zajedno u usta?”.

Kako se ta misao nikad ne bi pojavila, nastavite čitati. 

Kako vino i čokolada mogu ići zajedno?

Vino i čokolada možda nisu tako stara i poznata kombinacija kao vino i sir, ali mogu biti jednako dobri. 

Dva razloga zašto vino i čokolada međusobno dobro pristaju: 

  • Proces izrade čokolade sličan je procesu izrade vina, ma koliko to suludo zvučalo.I kakao zrna, baš kao i grožđe prolaze fermentaciju uz isti tip kvasca.
  • Zrna kakaa u svom nepromijenjenom obliku imaju voćni okus što znači da bi čokolada dobro sjela uz neko voćno vino. 

Razlog zašto vino i čokolada međusobno dobro ne pristaju: 

  • Domovina čokolade je možda Švicarska, no kakao zrna ne rastu na Alpama već u Zapadnoj Africi, Aziji i Južnoj Americi. To znači da vino i kakao nikako nemaju isti terroir

Koju čokoladu upariti s kojim vinom?

Svako vino nije isto, a nije ni ista svaka čokolada. No bez obzira koja kombinacija čokolade i vina je u pitanju uvijek bi trebali poštivati jedno pravilo: Vino mora biti slađe od čokolade. 

Vino i mliječna čokolada

Iako je tamna čokolada bogata kakaom uvijek kvalitetniji izbor, kad kažemo čokolada uvijek nam je u mislima mliječna čokolada koja se topi u ustima. 

Tajna obožavanja smeđe pločice čokolade leži upravo u dodanim mliječnim masnoćama i šećeru (o, kakvog li čuda!). 

Kako bi doista uspješno kombinirali mliječnu čokoladu, kombinirajte je sa slatkim vinom poput muškata baš kao što su talijanski Ruffino-Moscato ili Moscato Giallo Castel Firmian te slovenski Quercus - Muškat Verdue

Vino i tamna čokolada

Tamna čokolada je ona koja ima najmanje 35% udjela pravog kakaa. Što čokolada ima veći udio kakaa to je onaj osjet gorčine pod nepcem jači. I da, to je ona čokolada za koju se tvrdi da dobro utječe na zdravlje. 

Tamna čokolada bolje ide s crnim vinima

Tamnu čokoladu s manjim udjelom kakaa pokušajte kombinirati s vinom kao što je merlot (Montes Merlot reserva, Meneghetti Merlot  ili crni pinot (Vino Belje - Premium Pinot Crni, Tabali - Pinot Noir)  a onu jaku čokoladu kombinirajte s jačim vinima kao što su cabernet sauvignon ili zinfandel.

Vino i bijela čokolada

Bijela čokolada tehnički nije čokolada jer nema kakaa već samo kakao maslac. Zbog te činjenice zapravo je puno lakše kombinirati je s vinom.

No, ona je uglavnom slatka, pa se treba i držati onog pravila o slatkim vinima. Dakle - uz bijelu čokoladu birajte - muškat

Sve što sada još trebate je odabrati čokoladu i vino i napraviti poklon koji ima smisla. Ili sami sebe počastiti jednom vinsko-čokoladnom poslasticom. 

Pronađite vino za čokoladu 

Naslovna fotografija: Pairing Rod/Flickr.com