Želite li najbolji savjet za uparivanje vina i tjestenine? 

Tjesteninu u potpunosti zanemarite i usmjerite svu pažnju na umak! Da se malo slikovitije izrazimo, tjestenina je prazno platno, a umaci su ono što to platno pretvara u pravu umjetnost okusa.

Na primjer, ragu je rustikalno, mesnato jelo na bazi rajčice. Ovakvom jelu potrebno je vino koje će moći pratiti jaki okus crvenog mesa i pržene rajčice. Sada ste vjerojatno odmah pomislili na crno vino, zar ne? No, na koje točno?

Bilo da se radi o umacima na bazi sira, morskih plodova ili vrhnja, odlučili smo napraviti listu pet najpopularnijih jela od tjestenine i upariti ih s odgovarajućim vinom. 

Naravno, to su samo prijedlozi i nije da su naše preporuke jedini načini za potpuno uživanje u jelu. Budući da je tjestenina talijansko jelo, reći ćemo da sve ceste vode u Rim, a na vama je da se odlučite kojim ćete putem krenuti

1. Umak na bazi rajčice i izbor vina

S umakom od rajčica najbolje idu aromatična crna ili suha bijela vina

Kada smo već spomenuli umak od rajčice - najpopularniji umak na cijeloj kugli zemaljskoj, počet ćemo s njim.  

Kombinacija pelata ili soka od rajčice sa sastojcima kao što su bosiljak, ekstra djevičansko maslinovo ulje, parmezan i češnjak, daje paletu okusa koja će se savršeno povezati s aromatičnim crnim ili suhim bijelim vinima kao što su Pinot Grigio i Sauvignon Blanc.

Kiselina u rajčicama odlično se slaže s bijelim vinima koja su u umjerenoj dozi jakog i pikantnog okusa. Što se tiče crvenih vina, pokušajte s Tempranillom čiji okus podsjeća na malinu, američkim Zinfandelom ili talijanskim Chiantijem (Sangiovese).

 

Pokušajte izbjeći jaka i zrela vina kao što su Shiraz i Cabernet Sauvignon jer ih kiselina u umaku može učiniti prejakima i preoštrima. Za takva vina, u umak od rajčice ubacite malo mesa

2. Umaci na bazi sira i izbor vina

S kremastim umakom prijaju sva vina pa su mali izgledi da ćete pogriješiti

Teško je naći vino koje se neće slagati sa sirom, tako da što god izabrali, dobro ste izabrali.

Upravo zbog toga preporučujemo da iskoristite umake na bazi sira i eksperimentirajte s harmoničnim vinima, tj. s vinima koja nisu previše kisela ili previše tanična i čiji je miris i okus uravnotežen. 

Na primjer, bijelo vino širokog raspona aroma i fino zaokruženog okusa poput Chardonnaya, naglasit će kremastu teksturu sira. Isto tako, svjetlija cvjetna vina odlično se slažu s intenzivnim okusom sira, osobito ako su u umaku gljive ili korjenasto povrće. Pokušajte s Pinot Noirom i Chiantijem.

3. Umaci od morskih plodova i izbor vina

Morski plodovi zahtijevaju puna i kiselkasta vina

Jedno od najživopisnijih i najjednostavnijih jela od tjestenine su zasigurno špageti sa škampima, vrhnjem i češnjakom. Ova osvježavajuća kombinacija okusa dolazi do izražaja tek u kombinaciji s punim, oštrim i kiselkastim vinima kao što su Pinot Grigio, Rajnski rizling, Graševina, Chardonnay ili Sauvignon Blanc.

Ako se radi o dimljenom lososu, on će se lijepo podudarati s vinima arome bobičastog voća i punog okusa kao što je Pinot Noir, a radi li se o svježem lososu radije izaberite Rosé vina ili lagana bijela vina. 

Isto tako, ako se u umaku od morskih plodova nalazi rajčica, bolji izbor je svakako Rosé.

4. Pesto umak i izbor vina

Uz pesto najbolje prijaju vina biljne arome

Pesto umak lagan je za pripremu, aromatičan je, ukusan i nezaobilazan je umak za sve ljubitelje talijanske kuhinje. Većina će ga pripremiti kao miks začinskog bilja, tj. bosiljka, orašastih plodova (obično pinjola), parmezana i maslinovog ulja. 

Pravi trik za usklađivanje ovog zelenog umaka je da prihvatite kako je samo središte jela u stvari zelenilo. Čim to učinite, trebate naći sklad u vinu i umaku bez obzira jeste li izabrali crveno, bijelo ili Rosé vino. Najčešće ćete izabrati vina biljne arome kao što su Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Vermentino Terret i Grüner Veltliner.

5. Lazanje, bešamel umak i izbor vina

Budući da su lazanje tradicionalno jelo, uz njih najbolje idu rustikalna vina

Uz tjesteninu, još jedno popularno talijansko jelo su zasigurno lazanje. Kombinacija slojeva mekane tjestenine obogaćene sočnim mesnim umakom, naribanim sirom i kremastim bešamel umakom prepoznatljivom po specifičnom okusu muškatnog oraščića daju bogat i intenzivan okus. 

Lazanje su tradicionalno jelo koje se idealno podudara s rustikalnim crvenim vinima bogatim taninom koje mogu izdržati i ojačati ovu kombinaciju okusa i naravno, talijanskim vinima kao što su Chianti, Barolo, Primitivo, Shiraz i Cabernet Sauvignon.

Eto, to bi bilo to od nas. Nadamo se da ćete od sada na potpuno nov način uživati u jelima od tjestenine.

Opet, imajte na umu da su sve ovo samo preporuke jer na kraju, ipak vi odlučujete

Što vama najbolje odgovara, toga se i držite.

Dobar vam tek i slobodno podijelite s nama fotografije ukusnih jela na Facebooku.

A do tada, uživajte u našoj online vinariji i pronađite nešto za sebe.

Pronađite vino za sebe