Odgovor na pitanje koje vino ide uz morsku ribu nije jednostavan. Ne možemo vam kao iz topa ispaliti chardonnay ili zinfandel.

Ovo gastronomsko-enološko pitanje složena je stvar kojoj možemo dodijeliti jedan cijeli tekst u u kojem ćemo raspisati razmišljanja, običaje i smjernice koje će vam pomoći sljubiti vino i morsku ribu.

Većina će reći kako je pravilo da pravila nema, odnosno - izbor je na vama.

U nekim krajevima Lijepe Naše vino i riba se uparuju prema tradiciji. Od davnina su Dalmatinci srdele s gradela plavili bevandom od plavca malog.

Takve kombinacije trebamo poštivati.

Parafraziramo li riječi velikog Borisa Dvornika iz serije Velo misto dobijemo nešto kao:


Krepat moredu svi kralji i carevi, ma srdela i bevanda će ostat!


Osim bevande uz srdelu u Dalmaciji, u kontinentalnoj Hrvatskoj često se konzumira bijelo vino uz pečeno tamno meso. To je još jedan dokaz da svojeglavi Hrvati znaju najbolje - metoda pokušaja i pogrešaka uvijek daje dobre rezultate.

Iako su pravila tu da se krše, nekih smjernica, kada pričamo o sljubljivanju vina i morske ribe, dobro se držati.

Činjenica je da riba iz crnog taninskog vina izvlači nekakav metalasti okus u ustima.

Nekima to ne smeta, čak im i odgovara - morate sami isprobati i vidjeti jeste li od te sorte.

Strogi, sitničavi vinopije reći će da uz ribu nepcu ne pristaje ni bijelo vino koje je odstajalo u drvenim bačvama zato što stajanjem u hrastu postaje gorko.  

Riba je sama po sebi lagana hrana, a s laganom hranom dobro ide bijelo vino. Uz pojedine vrste ribe pripremljene na određene načine dobro se slažu i crna vina s manje tanina.

Zapravo, najtočniji odgovor na pitanje “Koje vino ide uz koju ribu?” bilo bi pitanje: A kako je riba spremljena?

Bijela jače začinjena riba kuhana na pari i Kapistran crni

Kapistran crni ide uz bijelu ribu

Pod bijelom ribom  prvenstveno mislimo na brancina, lubina, smuduta, agača ili kako već zovete jednu od najpopularnijih morskih riba.

Ovaj  stari bijeli morski vuk (kao i ostala slična riba) pripremljen na pari najbolje će se sljubiti s frankovkom i cabernet sauvignonom, sortama od kojih nastaje Iločki Kapistran crni.

Zbog maslinovog ulja koje se koristi u pripremi, jelo će tražiti vino s izraženim kiselinama, a protivno pravilu da je dobro izabrati vino iz regije iz koje je i glavna namirnica, uz bijelu ribu preporučujemo kontinentalno vino iz Iločkih podruma.

Kapistran crni mogao bi se nazvati savršenim ljetnim vinom, a svježina frankovke i punoća cabernet sauvignona dobro će pokriti začine ribe.

Vrhunski Kapistran crni

Plava masnija riba (tuna, srdela) ide uz laganija crna ili punija bijela vina

Plava riba ide uz laganija crna ili jača bijela vina

Ako je riba masnija i dobro začinjena, a okusi su intenzivni (primjerice s gradela), onda se može sljubiti s jačim varijantama malvazije, graševine ili pošipa.

Plava riba odlično se uparuje s jačim bijelim vinima. Uz pečene srdele osim bevande odlično idu crna vina bez vode, a posebno sorte plavac pa čak i babić. Po mogućnosti, s manjim udjelom alkohola.

Tuna, jedina toplokrvna riba na svijetu, ako je pečena dobro ide uz crno vino kao što je Premium Pinot crni iz Hrvatskog Podunavlja.

Ovaj 100% pinot crni bere se ručno, a najbolji komadi grožđa dozrijevaju dvije godine u velikim drvenim bačvama.

R5 Riserva Premium Pinot crni

Chardonnay od Tomca uz jastoga, a kamenica voli Madirazza - Pošip

Jastog i kamenica idu uz posebna bijela vina

I uz jastoga valja piti, a jastog s roštilja odlično će se snaći u društvu Chardonnaya od Tomca, punijeg bijelog vina.

Ako je vaš jastog serviran s umakom od rajčica tražit će svježije i kiselije vino kao što je Grand Cru Žlahtina s otoka Krka.

Kamenica je najukusnija zimi, a ako je ne pojedemo mi - komarča će. Najčešće se jede sirova s par kapi limunovog soka. Tako serviranoj kamenici jedina pratnja mogu biti svježa suha mineralna vina kao što je Pošip od Madirazza.

Madirazza - Pošip   Tomac - Chardonnay

 

Koje vino ide uz morsku ribu odlučite sami, mi vam samo pomažemo smjernicama i prijedlozima. Svakako uz morsku ribu birajte samo najbolja vina, tako će i užitak biti potpun.

Na godišnjem odmoru uživajte uz more, miris bora i ribu s gradela, a za vino zavirite u našu online vinariju.

Dobar tek!

Zakoračite u našu online vinariju