Sunce kasnije zalazi, večeri su toplije, a terase i dvorišta spremne su za druženja. I roštilj.

Miris tek ispečenih rebarca, svinjskog vrata, ćevapčića, povrća, piletine .. OK. Bolje da stanemo s nabrajanjem i ne izazivamo zazubice (prestat ćete ovo čitati i krenuti do prve mesnice po meso).

Kada jednom krenete u nabavu, nađete dobar recept za pacanje pa još jednom vrhunski ispečete meso i povrće na roštilju bila bi šteta taj sav trud zaliti dosadnim običnim pivom. I to onim u plastičnoj ambalaži. Od 2 litre. Da se nađe za ekipu. It’s a NO-NO.

Svi vole jela s grilla, to nam je vjerojatno zapisano u genetskom kodu - vatra je prvi način na koji se pripremala hrana.

A ako roštilju kao najstarijem obliku pripreme hrane dodamo najstarije piće na svijetu - nikako ne možemo pogriješiti.

Vino, to najstarije piće na svijetu doduše ide i uz tjesteninu, hamburgere, sireve, pa i uz čokoladu.

Zapravo, vino ide uz život - budimo iskreni.

Zadimljenoj gastronomskoj rapsodiji kao što je roštiljanje vino će dati sasvim drugačiju notu. Ponesite bocu vina na roštilj, vaše nepce i prijatelji bit će vam zahvalni.

Kada već nosite bocu vina na roštilj nemojte uzeti bilo koju, slijedite osnovna pravila sljubljivanja jela sa žara i vina.

Uz roštilj ide crno, bijelo i rosé vino

Prva bitna stvar kod uparivanja vina i hrane je da čaša s vinom ide u lijevu ruku dok je u desnoj vilica kojom okrećemo meso. Ovo vrijedi samo ako ste ljevak. 

Druga najbitnija stvar kod uparivanja vina i hrane je da uz roštilj više odgovaraju lakša crna vina s manje naglašenim taninima poput crnog pinota ili gamaya.

Idealan izbor za roštilj je i rosé koji poput nježne slanine obavija zalogaj lijepo začinjene piletine ili napacanog lungića. 

Bijelo vino, razigrano veselim kiselinama omekšava masno meso, a nadogradnja s rashlađenom mineralnom vodom u smjeru gemišta je dobrodošla, pogotovo ako je vani sunce već zapeklo. 

Lagano crno vino može odigrati pozitivnu ulogu u pratnji roštilja. Čak i ako se pri visokim vanjskim temperaturama ne ohladi prema propisima, što god vinski stručnjaci pričali o tome. 

Konačno, morate li izabrati samo jedno - izaberite rosé. Ako je pred vama širok izbor rosé vina i ne znate koje odabrati, pogledajte od koje je sorte crnog vina napravljeno pa odaberite onu koja vam je draža.

Savjeti kod uparivanja vina i mesa s roštilja

Mi istinski vinoljupci sada vam predstavljamo i konkretne kombinacije mesa s roštilja i vina, koje ste, nadamo se, pravilno skladištili kako bi užitak bio potpun.

  • Pjenušavo vino savršeno je za piletinu s roštilja, a dobro se slaže i s mljevenim mesom i kobasicama.

Pjenušava vina savršena su uz piletinu s roštilja

  • Sauvignon blanc je najbolji prijatelj pilećim krilcima. Baš su si kliknuli. 

Najbolji prijatelj pilećih krilaca - Sauvignon blanc

  • Chardonnay  je pogodan za masnije, dobro pečene komade svinjetine.
  • Rosé voli ukusne piletine, ali ni protiv ćevapčića i pljeskavica nema ništa, naprotiv :) 
  • Suhi rizling je vino za ljubitelje kobasica, a dobro se slaže i sa svom peradi sa žara.
  • Cabernet franc možda je najprilagodljivije vino. Obogatit će okuse gljiva s roštilja, oduševit će vas uz deblje domaće kobasice i odreske, a ugodna pratnja je svemu što god stavili na usijane rešetke roštilja.
  • Malbec i shiraz vrhunski su izbor uz kobasice i odreske, a nećete pogriješiti ako ih poslužite uz povrće ili gljive sa žara.
  • Zinfandel kao svaki pravi Hrvat dobro ide sa svim. Podjednako voli mljeveno i piletinu, a “luduje” za kobasicama svih vrsta.

Zinfandel voli mljeveno meso i piletinu

  • Pinot crni podnosi nježno začinjenu piletinu, a fino će obložiti povrće i gljive na žaru.
  • Tempranillo lansira u zvijezde čak i krvave odreske, ide ruku pod ruku s kobasicama, a podnosi sve ostalo. Osim piletine 

Tempranillo podnosi sve osim piletine

Ako će prijatelj biti zadužen za meso vi ga iznenadite vinom iz naše online vinarije i lijepo se provedite. Ako ste sam svoj majstor i ne volite da vam se drugi miješaju u posao odaberite najbolju kombinaciju mesa i vina i počastite ekipu prvom prilikom.


Želimo vam dobar tek i ugodan provod, a sva odabrana vina za roštilj nađite po posebnoj cijeni, snižena 20%.

Vina za roštilj akcija

Online vinarija