Riješi zagonetku:

“Mogu biti crvene, zlatnožute i roze boje. Najviše mi odgovaraju čokolada i tjestenina, a sir je moja bolja polovica. Što sam ja...?”

Da, znamo, ovo definitivno nije najteža zagonetka koju ste ikad čuli, no kad bismo joj dodali još i hamburgere, vjerujemo da biste tada ipak trebali malo bolje razmisliti o odgovoru.

No, on i dalje ostaje isti - ja sam vino!

Što mislite o kombinaciji vina i burgera? Vina su klasična i sofisticirana, a hambići moderni i usputni. Je li uopće moguće upariti ta dva svijeta u smislenu cjelinu?

Naravno da je moguće!

Burgeri su davno prestali biti mljeveno meso u pecivu, a burger barovi danas niču kao gljive poslije kiše. (Usput, jeste li probali hamburgere s gljivama? Odlični su!)

Bilo da preferirate prženu tunu, portobello šampinjone ili klasičnu, sočnu govedinu u burgeru - za svakog smo pronašli odgovarajuće vino.

Osnovno pravilo kod sljubljivanja hrane i vina kaže: lagano vino s laganim jelom, a teško s teškim. Ali, tko kaže da se pravila uvijek moraju poštivati? Ponekad bude najslađe baš kada ih se krši.

1. Vege burgeri - chardonnay ili tempranillo

Vegeterijanski burgeri dobro idu uz chardonnay

Većina vegetarijanskih burgera je mješavina mahunarki, zrna i povrća koja bi trebala stvoriti teksturu mesa. Neke kombinacije su u tom više, neke manje uspješne, a razlog zbog čega ih je teže upariti s vinima nisu sastojci nego - nedostatak masti.

Bez previše masti koje bi parirale okusu vina, vege burgere možemo kombinirati s vinima koja imaju malo ili jako malo tanina. Vina bi u kombinaciji s ovakvim burgerima trebala naglasiti zemljane okuse koje vege pljeskavica ima.

Chardonnay, posebno primjerci iz Australije ili Kalifornije bi zbog svoje teksture najbolje odgovarali takvim pljeskavicama. Osim chardonnay sorti, tempranillo, sorta crnog suhog vina iz Španjolske dobra je kombinacija ako želite crno vino uz vaš burger.

De Bortoli - Aus Chardonnay 2016 Castillo de Albai - Tempranillo 2015

2. Pureći i pileći burgeri - pinot noir ili chenin blanc

Pileći burgeri idu uz pinot noir

Burgeri od peradi, u prvom redu pureći i pileći bili su jako popularni krajem devedesetih godina, a sada se opet vraćaju u modu. Iskusna nepca kažu kako su ukusniji nego ikad!

Hamburgeri s mesom peradi imaju manje kalorija, a s pravim vinima u pratnji zaboravit ćete na govedinu.

Chenin blanc, predstavnik Južnoafričke Republike iz naše online vinarije svojim voćnim aromama naglasit će biljke kao što su ružmarin i timijan koje se često nalaze u kokošjim pljeskavicama. Takva kombinacija odlična je alternativa klasičnim hamburgerima s roštilja.

Osim chenin blanc, svojim laganim bouquetom i manjom količinom tanina pinot noir, inače vječno i svestrano vino vinarije Tabalí iz Čilea oduševit će vas u kombinaciji s burgerima od piletine i puretine.

Tabalí - Pinot Noir Riserva 2015 Spier Savanha - Chenin Blanc 2015 

3. Riblji burgeri - rosé ili sauvignon blanc

Uz riblji burger dobro ide boca roséa

Čak i kada su prženi, tuna i losos burgeri su lagani i svježi. Najbolje sjedaju kada ih se kombinira s vinima koja djeluju kao limunov sok. Oživljavaju ribu laganom kiselošću i kontrast su intenzivnim, kremastim umacima.

Rosé vina imaju lagani bouque i umjerenu kiselost, točno ono što treba morskim burgerima. Riblji burgeri su, baš kao i rosé vina, lagani te se savršeno upotpunjuju s čašom ružičastog pozitivizma.

Iako se neće svi složiti, i crna vina mogu ići uz riblja jela, pogotovo uz hamburgere. Gamayvaldiguié sorte voćnih aroma s niskim razinama tanina dobar su izbor kada je riba glavni sastojak vašeg burgera.

L'Ostal Cazes - Rosé 2015 Capo - Sagittarius Sauvignon 2010

4. Goveđi burgeri - cabernet, syrah ili malbec

Goveđi burgeri sa slaninom dobro idu uz cabernet

Šećer smo ostavili za kraj!

Teško da neke kopije mogu pobijediti original. Zapravo, to im i ne bi trebala biti zadaća - one su tu kako bi svatko imao izbora. Izbor je velik kada govorimo o burgerima, ali klasični, savršeno pečeni, sočni goveđi burger kategorija je za sebe.

Za razliku od ribljih, vege i purećih burgera, goveđe pljeskavice traže snažnija vina, bogata taninom. Tanin će kontrirati masnim komadima mesa, a meso će upravo svojim mastima ublažiti okus tanina na vašem jeziku - savršena kombinacija!

Izdvojili smo tri sorte koje će svojom snagom u okusu odlično parirati goveđim burgerima. Tako možete birati između:

  • caberneta,
  • syraha i
  • malbeca.

Voćni okusi vina naglašavaju slane umake, hrskavu slaninu i slane sireve. Vi zapravo kombinirate jaku, zasitnu hranu sa snažnim vinima, a to je recept za uspjeh.

Cabernet Sauvignon 2012 Babich - Syrah 2014 Kaiken - Malbec reserva 2015

 

Ako već niste, odmaknite se od ustaljene “pivo i hamburger” kombinacije. Vino će svemu dodati svoj štih, a vaše nepce bit će bogatije za nova iskustva.

U našoj online vinariji potražite vino za sebe, pripremite hamburgere i pozovite prijatelje.

Ili nemojte, sve ovo su samo preporuke - vi odlučujete! :D

Wineyoulike vam želi dobar tek!

online vinarija