Vino iz Bordeauxa, da da…

Bordeaux je najpoznatija vinska regija u Francuskoj, a mogli bi reći i u svijetu. Ravnice blizu obala Atlantskog oceana svojevrsna su domovina moderne proizvodnje vina, a vinske ture suncem okupanim francuskim vinogradima danas su gotovo jednako toliko razvikane kao i obilazak Eiffelovog tornja. 

Vino iz Bordeauxa vrlo je razvikano. Kad već pišemo o njemu, samo da napomenemo da je to bilo koje vino koje dolazi iz regije - bilo da se radi o crnom ili bijelom vinu. 

Želimo reći da ste za Bordeaux čuli, ali sigurno niste toliko upoznati s vinskom regijom Languedoc - Roussillon. Razlog za to nije samo što je njeno ime puno teže izgovoriti 

Naime, dugi niz desetljeća vinske regije Bordeaux i Burgundija bile su na glasu kao regije iz kojih dolaze kvalitetna vina, a Languedoc-Roussillon kao regija gdje se proizvodi jeftino nekvalitetno vino u velikim količinama.

No, to je daleko od istine. 

Iz Languedoc -Roussillona dolazi odlično vino. Kako i ne bi! 

Ovo je najveća francuska vinska regija čiji se vinogradi protežu na više od 200 tisuća hektara, a njihovi se vinari jako trude biti inovativni i kvalitetni kako bi regija došla na dobar glas. 

Idemo ih malo istražiti...

Gdje je taj Languedoc, a gdje Roussillon?

Nekoć davno, pogađate, Languedoc bila je jedna, a Roussillon druga regija. Languedoc je Francuz u ovoj kombinaciji dok je Roussillon onaj Francuz koji je malo pao pod utjecaj španjolske i katalonske kulture

Languedocovi vinogradi smješteni su uz priobalne ravnice francuskog Mediterana dok su se Rousillonovi smjestili na padinama Pirineja.

Zbog različitog sastava tla, ali i različitih količina vode, nadmorske visine pa i klimatskih uvjeta u ovoj morsko-planinskoj regiji različita su i vina. 

Languedoc-Roussillon klasična je mediteranska vinska regija, samo planinski dio bogat je crnom zemljom

Većim dijelom ova je regija klasična mediteranska regija kakvu mi Hrvati dobro poznajemo: suha zemlja puna vapnenca. Samo sjeverniji planinski dio bogat je crnom zemljom

Različitost je uvijek dobra, a ona kao i suha i topla klima francuske vinare ne sprečava da proizvode dobro već im omogućuje stvaranje suhog bijelog vina i primamljivog crnog vina.

U online trgovini WineYouLike možete naći niz zanimljivih francuskih vina iz Languedoc-Roussillona za isprobati, a iz ponude smo za vas odlučili izdvojiti tri predstavnika. 

L’Ostal Cazes - Estibals 2013

Ovo crno vino zanimljiva je kupaža tipično francuskog syraha (60%), ali ono španjolsko u njemu nosi 20 posto grenachea i carignana

Ovaj je vinski blend jednako toliko španjolsko-francuski koliko i vinska regija Languedoc-Roussillon. 

Francusko crno vino

2016. vinarija Jean Michel Cazes za ovu kupažu primila je dva velika priznanja: 

  • Decanter World Wine Awards 2016 - Brončana medalja
  • International Wine Challenge 2016 - Brončana medalja

Montagne Noire - Syrah 2014

Sjećate se kako smo u tekstu malo više spomenuli kako u Languedoc-Roussillon regiji postoji jedan mali dio bogatiji crnom zemljom na padinama Pirineja?

Pa baš od tamo dolazi Montagne Noire što doslovno prevedeno znači crna planina. 

Čaša ovog syraha odvest će vas direktno u Pirineje 

Chapoutier Bila Haut - Blanc 2014

Ako ste ipak više morski tip, za vas preporučujemo bijeli blend od sorti tipičnih za Languedoc-Roussillon: grenache blanc, grenache gris i macabeau

Grenache je više španjolska sorta dok macabeau svojataju i Francuzi s Mediterana kao i njihovi španjolski susjedi. 

Bilo kako bilo, ovaj bijeli blend s mora savršen je za sljubljivanje s punjenim lignjama

 

Jesmo li vas zainteresirali za vina iz Languedoc-Roussillona?

Imamo još jednu dobru vijest za vas. Do ponedjeljka u našoj trgovini 23. travnja sva vina iz ove francuske regije pronađite na 20 posto popusta.