“Red, red wine, stay close to me
Don't let me be alone.” 

UB 40 

Jeste li čuli ovu staru, ali laganu i nježnu pjesmu o crnom vinu? Stvarno je odlična, malo će vas i uljuljati u one divne lagane večeri kada ste  sami s čašom vina u kojem uživate. 

Od kako je crnog vina, postoje i pjesme o njemu. Crno vino radi se od crnog grožđa, za razliku od bijelog koje se može proizvesti i od crnog i bijelog grožđa. 

Ova vrsta vina pije se i stvara vrlo dugo (prvi dokazi o ispijanju vina stari su 9.000 godina!) , a mnogim je vinskim entuzijastima crno vino uvijek prvi izbor, definitivno prije bijelog. 

Crno vino, za razliku od bijelog, kada se pije umjereno dokazano doprinosi zdravlju zbog sastojka resveratrola koji usporava starenje i dobrih fenola koji sprečavaju zgrušnjavanje krvi. 

Nekada davno se crno vino radilo od svog crnog grožđa, ali danas doista postoji stotine različitih vrsta grožđa koje se sade u svakom kutku planeta Zemlje. 

Uzeli smo najpoznatije sorte kako bi se upoznali s tim što zapravo volite piti 

Crno vino #1: Merlot 

Okusi merlota: lubenica, jagoda, višnja šljiva

Merlot  je tipično francuska sorta, a na francuskom znači mala ptica kos. Merlot je jedno od najpopularnijih vina zato što je elegantno i preporučuje se svima koji tek ulaze u svijet vina te je laganije tj. ne sadrži toliko tanina koliko ih sadrže druga vina. 

Iako je jedno od ključnih vina u poznatoj mješavini Bordeaux uzgaja se po cijelom svijetu. 

Crno vino #2: Cabernet sauvignon

Okusi cabernet sauvignona: crni ribiz, višnja, šljiva, uz note zelene masline te kadulje i anisa 

Cabernet sauvignon, uz merlot, jedno je od najpopularnijih crnih vina. Baš kao i merlot dolazi iz najpoznatije francuske vinske regije Bordeaux. 

Nešto je teže vino od merlota, a obično se stavlja u hrastove bačve kada može poprimiti i note vanilije. 

Neodstajali cabernet sauvignon je u principu zrelo i jako vino  bogato taninima - onom kemijskom supstancom koja dolazi iz kožice grožđa i njegovih sjemenki tijekom prešanja grožđa 

Cabernet sauvignon vino je koje jako dobro stari

Baš zbog količine tih tanina cabernet sauvignon je vino koje je još bolje kada stari. Kroz godine ovo vino postaje mekanije, kompleksnije i elegantnije. 

Vinari često vole eksperimentirati sa sauvignonom i njegovim taninskim udjelom kako bi on bio robusno crno voćno vino koje se sviđa većem broju vinopija. 

Cabernet sauvignon je uz merlot i cabernet franc dio poznate vinske mješavine Bordeaux, kao što se koristi i za druge cuvéje (vinske mješavine), ali i samostalno. 

Dobro uspijeva u toplim klimama kao što je kalifornijski Napa Valley, ali i u hladnijim vinskim predjelima Čilea. 

U našoj online trgovini vinima  možete naći doista širok izbor cabernet sauvignona sa svih strana svijeta, a izdvajamo odlični bordoški cuvée Baron Philippe de Rothschild

Crno vino #3: Cabernet Franc

Okusi: borovnica, ljubičica, zeleni začini

Cabernet franc još je jedna bordoška sorta, a vrlo je slična cabernet sauvignonu. Iako se često puni samostalno, on se češće koristi u vinskim mješavinama jer dodaje svoju aromu borovnice. 


Crno vino #4 Syrah

Okusi syraha: borovnica, kupina, šljiva, papar, klinčić

Syrah ili shiraz dva su naziva koja se koriste za istu sortu. Domovina ove sorte je Francuska, ali je ovo vino postalo izuzetno popularno u vinarijama Novog svijeta, pogotovo u Australiji i Kaliforniji. 

Syrah je vino koje ima duboku tamnu boju i atraktivnu kompleksnu aromu s notama borovnice, kupine, šljive, papra i klinčića. 

Za razliku od cabernet sauvignona, tanini u syrahu nisu toliko zreli i jaki. 

Crno vino #5: Malbec 

Okusi malbeca: višnja, začini

Argentinski malbecMalbec je ljubičasto grožđe bogato robusnim taninima. Ovom grožđu, kako bi dalo sve od sebe, potrebno je puno više sunca i topline nego cabernet sauvignonu ili merlotu.

Vino malbec je jedno intenzivno crveno-ljubičasto vino, a radi se o još jednom bordoškom vinu kojem dobro leži ležanje u hrastovim bačvama tijekom kojeg poprima note dima i svježeg duhana. 

Iako je originalno francusko, najveću popularnost malbec doživio je u Argentini. 

U WineYouLike trgovini vina možete naručiti argentinski Kaiken - Malbec reservu 

 

Crno vino #6:  Pinot noir

Okusi crnog pinota: malina, blagi okus trešnje, borovnice, šljive 

Crni pinot je sorta koju vinari i vole i mrze. Vole ga jer kada uspije ostavlja odličan dojam, no teško ga je i uzgojiti i napraviti. 

Najbolje uspijeva u regijama gdje zemlja nije baš bogata hranjivim tvarima i gdje se voda ne zadržava. 

Možda pogađate, to je upravo francuska Burgundija koja je i domovina ovog crnog vina

Crni pinot jako je teško uzgojiti, a najbolje uspijeva u svojoj domovini, Burgundiji u Francuskoj

Crni pinot iako može jako varirati, u principu ima iste karakteristike. Vino je u čaši polu-prozirno, iako neki vinari ostavljaju kožicu bobica i dulje u soku kako bi dobilo jaču i intenzivniju crvenu boju.

Dominantni okusi crnog pinota su uvijek voćni no uz njih dolaze i blage zemljane note ili slatke note džema. 

Iako najbolje uspijeva u Burgundiji, crni pinot je izazov vinarima diljem svijeta. U WineYouLike online trgovini vina možete naći crni pinot iz Čile Tabali, a pinot odlično uspijeva i hrvatskim vinarima iz Belja.

Crno vino #7: Sangiovese 

Okusi: Trešnja, anis, ruže, ljubičice

Sangiovese je vrsta grožđa od koje se radi chianti koji se često naziva i Chianti Classico, Chianti Classico Reserva, Vino Nobile di Montepulciano. I da, to je jedno poznato vino koje je talijansko, a ne francusko 

Chianti je jedno lagano voćno vino koje većinom vuče na trešnju.  Većinom se proizvodi u svojoj domovini Italiji no posljednje vrijeme počeli su ga saditi i kalifornijski vinari. 

Crno vino #8: Zinfandel 

Okusi: bobičasto voće, trešnja uz note crnog papra 

Zinfandel poznat i kao Primitivo je vrsta koja potječe iz Hrvatske. Hrvatski iseljenici sa sobom su preko velike bare ponijeli i nešto vinove loze, a to je bio crljenak kaštelanski i tribidrag. Naime, DNA analizom utvrđeno je da se radi o genetskim ekvivalentima. 

Istraživanje o genetskim odnosima plavca malog i zinfandela počelo je još 1976., a konačni zaključak iznesen je u knjizi "Wine Grapes Masters of Wine" Jancis Robinson i Julie Harding u kojoj se iznosi kako zinfandel potiče od vrste tribidrag koja je u Dalmaciji prisutna od 15. stoljeća, kako se navodi na Wikipediji 

No bez obzira na povijest, zinfandel je svoje mjesto našao među kalifornijskim vinogradima,  a često je zbog svog pikantnog okusa sastojak mnogih vinskih mješavina. 

A sigurni smo da ste već pili zinfandel  tj. mješavinu njegovih roditelja. Plavac mali je mješavina crljenjak kaštelanskog i Dobričića, crnog vina koji dolazi sa Šolte.

Što sada trebate učiniti? Jedino što morate je naručiti jedno od crnih vina 

Klik do crnog vina